Táplálkozási tanácsadás: Duli Viktória - Dietetikus Tel.:06-30-213-2519, tovább >>>

 

A tejfehérje allergia és a tejcukorérzékenység

Mindenekelőt fontos tisztázni, hogy a két fogalom közel sem fedi egymást, két teljesen eltérő probléma. A közös bennük, hogy mindkettő tüneteit a tej illetve tejtermék, vagy ezek valamelyikét tartalmazó étel fogyasztása váltja ki, ezekért azonban a tej két különböző összetevője tehető felelőssé. Mint az a nevükben is szerepel, a tejfehérje allergiánál ez a kiváltó tényező a tej fehérje komponense, míg a tejcukorérzékenységnél a tejcukor. Komoly különbségek vannak ezen felül a szervezet által kifejtett válaszreakcióban is, emiatt a tejcukorérzékenység nem tekinthető allergiás reakciónak.


Tejfehérje allergia

Veleszületett anyagcserebetegség, mely csecsemőknél jelentkezik. A táplálékkal elfogyasztott tej fehérjéje az immunrendszert védekezésre készteti, ezáltal allergiás válaszreakciót indít. Ezen reakciók révén jönnek létre a tünetek, melyek igen sokfélék lehetnek, legjelemzőbb közülük a hasmenés.

Általában csecsemő korban alakul ki a tehéntej étrendbe vezetése után 2-4 héttel. Megeshet azonban, hogy még korábban, csak anyatejjel táplált csecsemőnél is jelentkezik, mivel az anyatejbe is kerülhetnek allergizáló hatású fehérjeösszetevők. Ilyen esetben a szoptatós édesanyának ki kell iktatnia a tejet az étrendjéből. Tápszerrel táplált csecsemő esetében megfelelő gyógytápszer alkalmazása a megoldás, melyet orvos, védőnő, gyógyszerész segíthet kiválasztani. Időben diagnosztizálva megfelelő tápszerrel táplálva a tünetek megszüntethetők, ezt követően a gyermek fejlődése is akadálytalanul folytatódik. Tejfehérjementes étrenddel általában 1-3 éves korra kinőhető, ezért egy évig tartó tejfehérjementes diéta után ellenőrzést végeznek.


Kezelés


Tejfehérje allergia

Az allergiás reakciók megszüntetésére és elkerülésére ilyen esetekben tejfehérje mentes étrend javasolt. Ez azt jelenti, hogy semmilyen tej, vagy tej felhasználásával készült étel, ital nem fogyasztható. Ebből adódóan nem fogyasztható sajt, túró tejföl, tejszín, vaj, joghurt, kefir sem. Ezek kerülésére azonban nem elegendő csupán az otthoni táplálkozásnál, főzésnél, sütésnél odafigyelni, mivel számtalan feldolgozáson átment élelmiszer tartalmazhatja ezek valamelyikét a boltok polcain.


Nem tartalmaz tejfehérjét:

-Zsírok, olajok

-Zöldségek, gyümölcsök frissen, gyorsfagyasztva, vagy konzervként

-Natúr húsok, halak frissen, vagy fagyasztva

-Gépsonka, sonkaszalámi, Pick szalámi

-Tojás

-Kenyerek, vizes zsemle, - kifli

-Gabonafélék és örleményeik, rizs

-Liga, Delma light 25% zsírtartalmú margarinok

-Rizstej, szójatej, zabtej

-Szójatejföl, tofu

-Keserű csokoládé

-Detki keksz, Albert keksz

-Gyümölcslevek és kóla típusú üdítitalok


Tejfehérjét tartalmaz:

-Túró

-Sajt

-Tejföl

-Tejszín

-Vaj

-Kefir

-Joghurt

-Tej

-Tejes sütemények, francia pékáru

-Édesipari termékek, tejes fagylalt, parfé, puding, tejcsokoládé, nápolyi stb.

-Marhahús és felhasználásával készült termékek

-Vörösáruk: párizsi, szafaládé, krinolin, virsli

-Húskonzervek

-Májkrém, kenőmájas

-Majonéz

-Kész üveges mártások

-Egyes gyógyszerek, gyógyhatású készítmények


Tejcukorérzékenység

A tejcukor, vagy másnéven laktóz emesztése zavart szenved, ezért használják rá a laktóz-érzékenység, illetve a laktóz intolerancia kifejezéseket is. A tejcukor bontása a bélben termelődő laktáz enzim feladata, ennek hiányában a tejcukor emésztése nem megfelelő - a bontatlan tejcukor erjedésnek indul - melynek következtében hasfájás, görcsök, puffadás, és hasmenés léphet fel. Ezen tünetek komolyabb esetben a laktóz tartalmú étel elfogyasztása után akár már fél órával is jelentkezhetnek, de megeshet hogy csupán 10-12 órával később. A tejcukorérzékenység tehát nem más, mint a tejcukorbontó laktáz enzim valamilyen fokú hiánya. A tünetek erőssége általában összefüggésben áll az elfogyasztott laktóz mennyiségével, és a termelődött laktáz enzim mennyiségével. A laktóz-tolerancia, azaz a panaszmentesen elfogyasztható laktóz mennyisége egyénenként változó. Tejcukormentes étrend alkalmazását követően a laktóz mennyiségének lassú, fokozatos emelésével ez kitapasztalható. Ilyenkor naponta emelünk egy keveset az elfogyasztott tej és tejtermék fogyasztásán. A tünetek bármelyikének enyhe megjelenésekor elfogyasztott laktózmennyiséget nevezzük laktóz-toleranciának. Ezt meg nem haladó tejcukor fogyasztással a tünetek elkerülhetők.

Előfordulhat, hogy bizonyos betegségek, vagy gyógyszerek hatására laktázhiány alakul ki, ami szintén tejcukorérzékenységhez vezet. Ilyen kiváltó tényező lehet például hosszasan fennálló gyulladásos bélbetegség, vagy lisztérzékenység stb., illetve aszpirin és antibiotikumok szedése. Ilyen esetekben a kiváltó ok megszűnésekor a laktáztermelés is helyreáll, ezáltal a tejcukorérzékenység is rendeződik.

Ritkán előfordul, hogy a szervezet egyáltalán nem termel tejcukor bontó laktáz enzimet, azaz teljes laktázhiány áll fenn. Ez az alaktázia. Veleszületett probléma, már újszülött korban fény derül rá, mivel súlyos hasmenést okoz, ami kiszáradáshoz vezethet. Ezzel együtt a testsúlynövekedés még jónéhány nappal a születés után sem indul meg. Kizárólag laktózmentes tápszerrel való táplálás esetén a fejlődés megindul és a panaszok is rendeződnek. Az alaktázia nem javul az idő múlásával, nem kinőhető, viszont egész életen át tartó teljesen laktózmentes diétával a fejlődés akadálytalan.


Kezelés

A tejcukorérzékenység kezelésében a legkézenfekvőbb megoldás a tejcukor fogyasztás kontrolálása. Ennek alapja a már említett laktóz-tolerancia. Mindenki a saját egyéni laktóz-toleranciájának megfelelő mértékben fogyaszthat tejcukor tartalmú ételeket, italokat. A teljes laktózhiányban szenvedők, az alaktáziások egyáltalán nem fogyaszthatnak tejcukor tartalmú ételeket, italokat.

Tejcukrot tartalmaznak a tej, a tejtermékek, és az ezek felhasználásával készült ételek, italok.

Enyhébb esetben elég, ha csupán csökkentjük a tejtermékek fogyasztását. Főként arra kell ügyelni, hogy egyszerre ne fogyasszon nagyobb mennyiségű tejterméket. Kiváltképp igaz ez a tejre, és a tej alapú ételekre, italokra. Ezek egyszerre nagyobb mennyiségben (pl. 3-5 dl tej) elfogyasztva még a legenyhébb tejcukorérzékenységben is panaszt vált ki.

A különféle savanyíott tejtermékek korlátozott mértékben fogyasztva általában nem okoznak panaszt, mivel kevesebb tejcukrot tartalmaznak, mint a tej. Ilyenek például a sajtok, a túrók, a joghurtok, kefirek, a tejföl, tejszín, vaj. Sajtok közül laktózmentes a Pannónia, de a többi kemény, félkemény sajtoké is alacsony (Trapista, Eidami, Parmezán), ezek általában gond nélkül fogyaszthatók.

Megesik, hogy egy amúgy, natúr állapotban panaszokat okozó élelmiszer ételkészítéshez felhasználva főzés vagy sütés hatására problémamentesen fogyasztható. A hangsúly mindig az egyéni érzékenység határainak betartására helyezendő.

Tejcukorérzékenység

Komolyabb laktázhiánynál illetve alaktáziánál azonban alaposabb odafigyelésre van szükség. Alaktáziások értelemszerűen nem fogyaszthatnak a legkisebbb mennyiségben sem tejet, tejfölt, túrót, sajtot, tejszínt, vajat, joghurtot, kefirt, illetve ezek felhasználásával készült ételeket, italokat. Sajtok közül laktózmentes, tehát fogyasztható a Pannónia. Túró helyett alkalmazható tofu. Tej, tejföl, és joghurt pótolható speciális laktóz mentes változatokkal (pl. Magic Milk termékcsalád). Kipróbálható a laktóz mentes tápszerek vízzel történő higításával készített ételek is. Léteznek növényi alapú tejpótlók is, melyek natúran fogyasztva általában nem túl kedveltek, de ízesítve (gyümölcsökkel, kakaóként stb.), illetve ételkészítéshez felhasználhatók.

Azonban a tejcukrot egyes termékek készítésekor adalékanyagként használják, emiatt számos olyan élelmiszer is tartalmaz laktózt, melyekről nem is gondolnánk. Ezért minden élelmiszer összetételét alaposan el kell olvasni a csomagoláson. A margarinok tartalmazhatnak tejcukrot, a Liga, és a Delma light 25%-os viszont laktózmentes, ezért ezek használata javasolt. A különféle húskészítmények, konzervek is általában tartalmaznak tejcukrot, ezért a felvágottféléknél is fokozottan figyelni kell a választásnál. A különböző párizsik, virslik, szafaládék, krinolinok, májkrémek általában tartalmaznak tejcukrot, a kolbászok, szalámifélék, sonkafélék viszont többnyire nem. Meglepő, de a legtöbb fogkrém is tartalmaz laktózt, ezért ezek alkalmazása is körültekintést igényel. Egyes gyógyszerek, gyógyhatású készítmények is tartalmaznak laktózt, ezért a készítményhez tartozó tájékoztató alapos áttekintése, illetve orvossal, gyógyszerésszel való konzultáció elengedhetetlen.

A különböző pékáruk általában nem laktózmentesek, ezért ezeket inkább házilag készítve célszerű fogyasztani. A kenyerek, vizes zsemle és kifli fogyasztható, de a sajtos, illetve farncia pékárú nem. Az ízesített reggeli gabonapelyhek is általában laktóztartalmúak, helyettük inkább otthon, natúr pelyhekből, magvakból készített müzli ajánlott. A kész desszertek, édesipari termékek zöme tejcukrot tartalmaz, ezért inkább házilag készített verziók javasoltak.


Nem tartalmaz laktózt:

-Zsírok, olajok

-Zöldségek, gyümölcsök frissen, gyorsfagyasztva, vagy konzervként

-Natúr húsok, halak frissen, vagy fagyasztva

-Gépsonka, sonkaszalámi, Pick szalámi

-Tojás

-Kenyerek, vizes zsemle, - kifli

-Gabonafélék és örleményeik, rizs

-Liga, Delma light 25% zsírtartalmú margarinok

-Magic Milk tej

-Magic Milk gyümölcsjoghurt (barackos, szamócás, natúr)

-Magic Milk tejföl

-Rizstej, szójatej, zabtej

-Szójatejföl, tofu

-Pannónia sajt

-Gyümölcslevek és kóla típusú üdítitalok


Magas laktóztartalmú:

-Túró

-Sajt

-Tejföl

-Tejszín

-Vaj

-Kefir

-Joghurt

-Tej

-Édesipari termékek, fagylalt, parfé, puding.