Táplálkozási tanácsadás: Duli Viktória - Dietetikus Tel.:06-30-213-2519, tovább >>>

 

A szépségipar mellékterméke, avagy az anorexia nervosa

Ki ne hallott volna a fejlett országokban egyre nagyobb teret hódító betegségről, melynek kialakulásáért sokak szerint a divatos megjelenés utáni vágy tehető felelőssé. A kórkép azonban ennél jóval összetettebb.

Az anorexia nervosa kialakulását befolyásoló tényezők:

 1 a gyerek szülőkkel való kapcsolata, a szülők elvárásai

 2 az adott kultúra

 3 a divat illetve a média

 4 genetika


A betegség leginkább fiatal, 15-20 év közötti lányoknál jelentkezik (az esetek 95 %-ában). Normál fogyókúrázási hajlamként kezdődik majd lassan kóros soványsággá fokozódik. A folyamat lassú, épp ezért nehezen felismerhető még a családtagok számára is.


Köztudott, hogy a betegségben szenvedők csontsoványra fogynak, és még ekkor sem szívesen esznek. Körülbelül ennyit tudunk meg a médiákból az anorexia nervosaról. Sokszor a szülők is túlkésőn figyelnek fel a túlzott mértékű fogyásra.

Mik lehetnek még árulkodó jelek?


-   Nem étkeznek együtt a családdal, nem szívesen beszélnek ételekről, étkezésről.

-   Folyamatos fogyókúra, akár, drasztikusan is. A túl szélsőséges változatok sem ritkák, előfordulhat akár teljes önéheztetés is.

-   Alig eszik, de tagadja az éhségérzetet. Túl sokat foglalkozik az étel előkészítésével (a lehető legapróbbra vágja az ételt, hogy minél több falat legyen, mégsem eszi meg mindet).

-   Folyamatosan fogy, mégis retteg az elhízástól. Minden percét a fogyással kapcsolatos gondolatok kötik le.

-   A beteg hibás képet alkot saját testéről, még a kórós soványság stádiumának elérése után is kövérnek érzi magát (testsémazavar).

-   A fogyás elősegítésére erőltetetten sportol, még a koplalástól legyengülten is.

-   Az alacsony táplálékfelvétel következtében folyamatos hiányállapot alakul ki, emiatt fáradékonyság, rossz közérzet, nem ritkán szorongás lép fel.

-   A hormonháztartás felborul, így előbb utóbb elmarad a menstruáció, illetve a korosztályra jellemző érdeklődés az ellentétes nem felé.

-   Az élet egyéb területein is nagy elvárásokat támasztanak magukkal szemben, általában kiemelkedően teljesítenek.


A kóros soványság nem csupán esztétikai probléma, szervi következményi vannak:

-   hasi fájdalom

-   székrekedés

-   száraz bőr és nyálkahártyák

-   a bőr elszíneződik, sárgássá válik

-   fokozott melegigény

-   fáradtság


A gyógyuláshoz a hátterében megbúvó lelki eredetű probléma (családi gondok stb.) felkutatása és megoldás szükséges, melyhez feltétlenül pszichoterápias segítség kell. Ennek hiányában akár halálos kimenetelű is lehet. A sikeres felépüléshez egyénre szabott komplex kezelés szükséges, mely mind a pszichoterápiát, mind a dietoterápiát magába foglalja. Ezekhez társulhat még belgyógyászati kezelés is, amennyiben már szervi károsodások is felléptek. A pszichés vezetés, támogatás, esetleg családterápia elengedhetetlen ugyan a végső gyógyulásban, mindezek előtt a legfontosabb viszont a feltáplálás mielőbbi megkezdése. Gyakori, hogy eleinte nem számíthatunk e téren a páciens együttműködésére, ezért mesterséges, intravénás vagy szondatáplálásra szorul, ami a nagyfokú alultápláltság miatt is indokolt lehet. A fizikális állapot rendezését követi a mentális gyógyítás, illetve a táplálkozás terápia.


Diétás kezelés:

A diétát egyénre szabottan, az alultápláltság mértékének megfelelően kell kialakítani. A gyors feltáplálás kizárt, mivel szinte lehetetlen rávenni a beteget még néhány falat elfogyasztására is. A szokásosnál is fontosabb a jó kapcsolat, a bizalom kialakítása a beteg és dietetikusa között, mivel nagyon nehezen értik meg, hogy szükségük van táplálékokra, tápanyagokra. Emellett segíthet a családtagok bevonása, esetleg csoportterápia is. Semmit sem szabad ráerőltetni, hagyni kell választani. Egyen nyugodtan, amit megkíván, nem szabad erőltetetten „felhizlalni”, fő a türelem. Általában alacsony kalóriatartalmú ételeket választanak, azokból is inkább csak csipegetnek. Segíteni kell újra kialakítani, az étkezési ritmust (reggeli, ebéd, vacsora), rászoktatni a rendszeres étkezésre. Ez rendkívül lassú folyamat, általában később sem igen fogyasztanak magas kalória tartalmú ételeket, annak ellenére, hogy felgyógyultak.

A világban egyre több civil szervezet próbálja felhívni a figyelmet az aorexia nervosa veszélyeire, egyre több híresség lép fel az ügy érdekében. Egyes divat rendezvények kifutóiról tüntetőleg kitiltották azokat a fellépőket, akik testömegindexe nem érte el a 18-as értéket. A kezdeményezéshez csatlakozott a Fashion Week Hungary is, „Hogy a szépség érték maradjon” jelmondattal. A mozgalom azonban a divatipar bizonyos rétegeiben visszatetszést váltott ki, mivel diszkriminációként és a művészi szabadság korlátozásaként értékelik.